2.9.06

Tornem-hi

L'estiu, ja se sap: canvi de rutina, canvi de ritme... i un desastre per al blog. Però hem tornat, amb més idees, amb més lectures, amb més ganes. Bon moment, ara que sembla que el català és, després de l'anglès, la llengua més usada als blogs (jo això m'ho crec poc, sobretot, perquè un passeig senzill pels blogs de Blogger ja deixa veure la quantitat de blogs brasilers –en portuguès– que hi ha). En fi, que no ve d'un blog més o un blog menys.

Aquest estiu, cap viatge. Altres aventures han reclamat els nostres esforços. Viatges literaris, en canvi, dos: Pela China dentro, d'António Caeiro, i Pagodes i gratacels, de J. N. Santaeulàlia. Avui parlarem del primer.

Amb Pela China dentro António Caeiro (Lisboa: Dom Quixote, 2004) ha aconseguit un èxit editorial poc freqüent amb llibres de viatges: quatre edicions en nou mesos. L'èxit, pens, es pot deure a l'interès que suscita actualment tot l'Àsia Oriental, i, en especial, l'obertura de la Xina. Ara, també és cert que el llibre és atractiu per altres motius: no es tracta d'un estudi ecònomic ni sociològic pesat sobre el trencament del comunisme. És el relat de dotze anys (1991-2002) de vivències d'un corresponsal de l'agència Lusa a Beijing. És un diari que tant explica l'evolució de la seva vida familiar en aquest temps, com històries menudes de gent que es va trobant, a l'estil dels repoortatges dels suplements dominicals. Naturalment, hi són accentuades les diferències culturals i totes les paradoxes que provoca l'apressat aggiornamento del País d'Enmig. Per exemple, extret del capítol dedicat a l'any 2000:

–Ja não se vendem livros de Mao na China?! –estranhou um intelectual europeu ao visitar uma livraria de Pequim.

Vendiam-se, sim, mas nos antiquários... e em hoteis de cinco estrelas. O catecismo da Revolução Cultural, o Livro Vermelho com as «Citações do Presidente Mao», tornou-se tão «típico» que uma editora americana lançou uma nova edição, facsimile. Os hóspedes do Sheraton-Grande Muralha que não tivessem tempo para ir aos antiquários podiam comprar um exemplar no quiosque do hotel, por 75 yuan (pàg. 222).

Ja veis que la relació entre llibres i viatges dóna per molt!

[De Pagodes i gratacels us n'explicaré coses demà]