17.2.07

La solució xinesa

Al Yunan, província del sudoest de la Xina, han trobat la solució òptima contra la desforestació: han pintat de verd una muntanya que havia quedat pelada de vegetació. En podeu llegir la notícia aquí. Així és com ha quedat la muntanya:



La notícia té moltes lectures, naturalment. A mi m'agrada pensar que finalment l'art ha invadit la natura. Em ve tot d'una al cap aquella pintura de Mi Fu (dinastia Song), però al contrari. De la manera com l'obra de Mi Fu Muntanyes i boira serví cinc o sis segles després (dinastia Yuan) a un pintor anònim el motiu per fer Muntanyes a l'estil de Mi Fu















Ara ja no és l'art el que imita la natura, és la natura, per mà de l'home, la que vol imitar l'art. Els problemes ambientals associats al creixement econòmic de la Xina són enormes. Vegeu-ne uns exemples a un reportatge del National Geographic. Per cert, no us perdeu tampoc el documental del Museu Nacional de Taiwan sobre Mi Fu. El podeu veure aquí, i no us oblideu, per favor, de deixar els altaveus oberts i pitjar «Music on».