8.3.06

Tornarem a patir?

Un any abans de morir, Wilfred Owen va passar pel sanatori d'oficials de Craiglockhart, a Edimburg. Hi va conèixer el poeta Siegfried Sassoon, que hi feia estades mentre les autoritats decidien què fer-ne, després del seu al·legat pacifista. Sassoon va rebre al sanatori la visita de Robert Graves. El doctor Rivers, adscrit al sanatori, havia col·laborat amb un altre metge, Henry Head, en la investigació de la regeneració dels nervis que havien sofert un trauma. Retornar al pacient la capacitat de sentir el dolor. Al sanatori, Rivers cercava la manera que els seus pacients, militars col·lapsats pel trauma de la guerra, sortissin del seu estat recordant i afrontant les experiències viscudes: regenerant-los la capacitat de patir.
Totes aquestes persones són reals i, alhora, personatges d'una novel·la de Pat Barker, Regeneration. Mirau quin diàleg que l'autora atribueix al consagrat i snob Sassoon i al modest i jove Owen quan aquest demana al primer que li revisi uns poemes:

«'All right.' Owen was still laughing. 'They are quite short.'
'No, well, it doesn't lend itself to epics, does it?'
'Oh, they're not about the war'. He hesitated. 'I don't write about that.'
'Why ever not?'
'I s-suppose
[Owen returava] I've always thought of p-poetry as the opposite of all that. The ugliness.' Owen was struggling to articulate a point of view he was abandoning even as he spoke. 'S-something to to t-take refuge in.'
Sassoon nodded. 'Fair enough.' He added mischievously, 'Though it does seem a bit like having a faith that daren't face the facts.' He saw Owen's expression change
.» (p. 84-85).



Si no teniu paciència per llegir la magnífica novel·la de Pat Barker, podeu mirar Regeneration, la versió cinematogràfica dirigida per Gilles Mackinnon l'any 2000, bona de trobar en DVD en anglès i en castellà.

Avui hem sabut que han trobat vint-i-tres cadàvers a Bagdad, la majoria duien les mans fermades i els havien estrangulats. Cada vegada ens costa més commoure'ns. A nosaltres, qui ens regenerarà la capacitat de patir?

3Enllaços:

Anonymous Anònim ha dit...

Well done!
[url=http://kangohde.com/tfee/mcpc.html]My homepage[/url] | [url=http://czovwikh.com/glus/qghb.html]Cool site[/url]

2:51 a. m.  
Anonymous Anònim ha dit...

Great work!
My homepage | Please visit

2:51 a. m.  
Anonymous Anònim ha dit...

Great work!
http://kangohde.com/tfee/mcpc.html | http://mheiplec.com/ikfc/knaz.html

2:52 a. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home